Birthe Rike, docent kunstvak & bèta-tec

Sinds: augustus 2016 werkzaam bij het ds. Pierson College
Wat: via de pabo naar het voortgezet onderwijs

In 2016 is Birthe Rike als zij-instromer gestart op het ds. Pierson College:
“In de basis is kleuterjuf en docent op het voortgezet onderwijs hetzelfde: het zien van de leerling, je bent bezig met het zelfstandig maken van kinderen en helpt hen om een bepaalde sociale positie te krijgen. Het verschil is dat je als kleuterjuf vaak de eerste bent die een kleuter (op school) begeleidt, buiten de ouders. Leerlingen in de puberleeftijd zijn al meer gevormd door de ervaringen die ze hebben.”

Waarom heb je de overstap naar het voortgezet onderwijs gemaakt?
Birthe: “Ik heb 17 jaar lesgegeven in het basisonderwijs  en wilde een nieuwe stap maken. Ik wilde zelf heel graag nog meer leren. Via de directeur van de basisschool hoorde ik dat er op het ds. Pierson College gezocht werd naar een nieuwe collega voor het vak bèta-tec en hij vond dat inhoudelijk heel goed bij mij passen. Omdat er voor het vak bèta-tec geen opleiding bestaat, besloot ik om de kunstacademie te gaan doen omdat dit het beste aansluit bij het vak. Vanwege de opleiding ben ik op detacheringsbasis begonnen en had ik zodoende 2 werkplekken: één in het basisonderwijs, één op het ds. Pierson College en ik studeerde daarnaast. Het voordeel van de kunstacademie was dat ik daarna ook meteen de bovenbouw mocht lesgeven.”

“Ik was een ‘diehard’ kleuterjuf, maar heb de overstap naar het voortgezet onderwijs gemaakt om voor mezelf meer uitdaging te krijgen.”

Wat is het leuke aan lesgeven op het voortgezet onderwijs?
Birthe vertelt: “Waar je lesdag in het basisonderwijs aan het begin van de dag redelijk vaststaat, is dat op het voortgezet onderwijs elk uur anders. Per groep en tijd kan de dynamiek in de klas totaal verschillen. Wat ik verder leuk vind is dat ik les mag geven in drie verschillende vakken: bèta-tec, culturele en kunstzinnige vorming (CKV) en kunstvak, èn aan vijf verschillende leeftijdscategorieën!”

Birthe vervolgt: “Op onze school zijn er volop kansen om jezelf én je vak te ontwikkelen. Zo heb ik het vak bèta-tec mede mogen ontwikkelen en zorgen mijn collega en ik ervoor dat we elk jaar evalueren. We kijken wat we kunnen aanpassen om het vak nog leuker en interessanter te maken. Zo blijven we scherp en, niet minder belangrijk, de actualiteit volgen.”

Het vak Bèta-tec is een mooie combinatie tussen theorie en praktijk. Je leert hoe je kleine onderzoeken uitvoert en maak je ontwerpopdrachten. Vaak in groepjes, zodat je ook leert om goed samen te werken en de sterke punten van iedere leerling te benutten. Het leuke is dat je zelf mag kiezen welk onderzoek je wilt doen of welk ontwerpprobleem je wilt oplossen. Op het ds. Pierson College wordt bèta-tec gegeven aan leerlingen van leerjaar 1 en 2.