Leon den Otter, vervangend docent Frans

Van 1 augustus 1980 tot en met 31 mei 2020 werkzaam als docent Frans bij het ds. Pierson College
Vanaf 16 november 2023 werkzaam als vervangend docent Frans

 

In 2020 ging Leon den Otter, docent Frans, na bijna 40 werkzaam op de Pierson en bijna 44 jaar in het onderwijs, met pensioen. ‘Lekker relaxen en mijn eigen gang gaan’, was de gedachte van Leon.
Na het eerste jaar ‘helemaal niks doen’ (Leons woorden), vond hij het tijd om weer eens wat te gaan ondernemen. Klusjes als kantoortje opruimen, huishoudelijk klusje hier, huishoudelijk klusje daar, kwamen dagelijks voorbij. Maar na een tijdje was alles zo’n beetje opgeruimd en bijgewerkt en bleek het nietsdoen toch niet helemaal in Leons aard te zitten.

Vervangend docent Frans
“Ik dacht: ik maak een profiel aan op Meesterbaan en zie wel wat ervan komt. Mijn uitgangspositie was natuurlijk erg luxe: het moest een tijdelijke baan zijn, alleen bovenbouw en het liefst alleen het primaire proces van lesgeven, toetsen maken en corrigeren, verder geen poespas eromheen. En natuurlijk niet fulltime.

Tot mijn verbazing kwam er al vrij snel iets op mijn pad; in Oisterwijk op het 2College Durendael. Ik begon als vervanger in april 2022 met het idee dat het tot de zomervakantie zou duren, maar na de vakantie bleek dat degene die ik verving nog niet hersteld was. Uiteindelijk heb ik het hele schooljaar ‘22-’23 lesgegeven op het Durendael. Bij mooi weer fietste ik naar Oisterwijk, want op de N65 was het altijd druk. Ook nu merk ik weer: Dicht bij je werk wonen is toch wel heel erg fijn!”

“Ik vind het heel leuk om weer op mijn oude stek te zitten!”

Leon vervolgt zijn verhaal:
“Tijdens mijn vervangende baan in Oisterwijk, kreeg ik nog iets aangeboden, namelijk een vervanging van een week of acht in Veghel aan een examenklas tot aan het examen. En zelfs nog even daarna, want ik ben daar ook de eerste corrector van de examens geweest, samen met een collega.”

Nooit te oud om te leren
“Zomervakantie 2023 duurde voor mij tot ongeveer november van dat jaar. Toen ging de telefoon en had ik oud-collega Vera Bevers (afdelingsleider havo 4/5) aan de lijn: “Leon, zou je het leuk vinden om weer een paar uur les te geven op de Pierson?” was haar vraag. En eerlijk gezegd vond ik dat ontzettend leuk, dus ik heb het aanbod graag aangenomen!”

Inmiddels is Leon dus alweer bijna een heel schooljaar vervangend docent Frans. Door verschillende omstandigheden bij collega’s is zijn vervangingsperiode steeds verlengd.

“Ik geef 14 lesuren per week Frans aan vier klassen. Ik vind het heerlijk. Niet alleen om weer structuur en regelmaat te hebben, maar deze manier van lesgeven geeft mij ook de rust om weer eens iets uit te vogelen voor het vak Frans, waardoor ik mezelf, ook op mijn leeftijd, nog steeds ontwikkel!"

Leon heeft zijn 70e verjaardag bij ons op school gevierd: dat is iets om als school heel trots op te zijn!