Werken bij de Pierson als zij-instromer

 

Hoe kan je zij-instromen als docent in het voortgezet onderwijs?

Heb jij de wens om als docent aan de slag te gaan? En heb jij de wil om jezelf en ons onderwijs continu te verbeteren? Dan kunnen wij wellicht wat voor je betekenen! Een van de mogelijkheden is het halen van een bevoegdheid via het leer-werktraject ‘zij-instroom in het beroep’ (zib).

Hoe word ik een zij-instromer op de Pierson?

Als je als zij-instromer aan de slag wilt in het voortgezet onderwijs, dan doorloop je onderstaande stappen:

  1. Oriënteren en solliciteren
  2. Het geschiktheidsonderzoek
  3. Jouw zij-instroomtraject
  4. Bevoegd docent

1. Oriënteren en solliciteren

De eerste stap voor het zij-instroomtraject ligt bij jou. Je bekijkt onze website en eventuele vacatures. Als je een interessante vacature ziet kan je daarop reageren. Geef in je brief aan dat je graag je bevoegdheid wil halen via een zij-instroom traject. Mocht er geen vacature online staan dan kan je contact opnemen via sollicitatie@pierson.nl en plannen we een kennismakingsgesprek in.

2. Het geschiktheidsonderzoek

Gaan we samen verder? Dan bepalen we samen de aard van jouw zij-instroomtraject (1e of 2e graads bevoegdheid) en bij welke lerarenopleiding je jouw traject wilt volgen. Vervolgens vragen wij een geschiktheidsonderzoek voor jou aan bij de lerarenopleiding. Dit onderzoek bestaat uit meerdere onderdelen en moet antwoord geven op de vraag of jij direct zelfstandig les kunt geven en of je binnen twee jaar je bevoegdheid kunt halen. Op basis van dit onderzoek bepalen de lerarenopleiding en wij wat je nog aan scholing en begeleiding nodig hebt en hoe jouw persoonlijke scholingstraject eruit zal zien.

3.  Jouw zij-instroomtraject

Een zij-instroomtraject is maatwerk en wordt daarom niet voor iedereen hetzelfde ingevuld. Ook de verhouding tussen contactonderwijs, online leren en werkplekleren verschilt per traject. Er zijn een aantal zaken die wel voor alle zij-instroomtrajecten hetzelfde zijn:

  • Je staat vanaf de eerste dag van je traject zelfstandig voor de klas. Er wordt daarbij wel begeleiding geboden vanuit ons.
  • Omdat je een aanstelling hebt (en dus geen stagiair bent), krijg je gewoon salaris.
  • Wij betalen het opleidingstraject. Wij vragen hiervoor bij DUO een subsidie aan.
  • Je moet het traject binnen twee jaar afronden. Volgens de wet mag je namelijk officieel niet langer dan twee jaar zonder bekwaamheidsverklaring voor de klas staan. 
  • Het programma en de uiteindelijke urenverdeling tussen studie en werk stemmen we samen af, over het algemeen wordt aangeraden om met een aanstelling van 0,4 fte (2 werkdagen) te beginnen.

4. Bevoegd docent

Aan het eind van het zij-instroomtraject vraag je een bekwaamheidsonderzoek aan. Daarmee moet worden aangetoond dat jij inmiddels het beroep van leraar uit kunt oefenen. Als je het bekwaamheidsonderzoek succesvol hebt afgerond, krijg je een getuigschrift van bekwaamheid en daarmee heb je een officieel erkende 1e of 2e graads bevoegdheid in handen.

2e graads
Lesgeven aan het vmbo en aan de onderbouw van de havo en het atheneum. 

1e graads
Lesgeven aan het vmbo, havo en atheneum in de onderbouw en bovenbouw.

Kosten
Je krijgt salaris en wij betalen het opleidingstraject voor je.

2 jaar
Je hebt twee jaar de tijd om je opleidingstraject succesvol af te ronden.

© Copyright ds. Pierson College

Social media


 

Contactgegevens

ds. Pierson College
Geraert ter Borchstraat 1
5212 CZ ‘s-Hertogenbosch

Telefoon: 073 6 44 29 29
E-mail: info@pierson.nl